top banner

Terug naar ArchiefInspraak vergeet dat maar!


De afgelopen jaren riepen, en roepen de coalitiepartijen nu nog dat zij voor inspraak en burgerparticipatie zijn. Maar is onder hun bewind de situatie nu werkelijk beter geworden?
Stadsbelangen denkt van niet!

Want wat is de werkelijkheid?

Zomaar een paar voorbeelden.

Bij burgerplatforms lopen de mensen weg. Zij hebben soms jaren hun vrije tijd opgeofferd voor een betere wijk maar lopen bij al hun acties tegen muren op. Niet te slechten muren! En kiezen nu eieren voor hun geld en verlaten gefrustreerd het toneel.

De bewoners van Vlaardingen mogen inspreken over het nieuwe stadhuis. Zij krijgen 3 mogelijkheden voorgelegd Ja voor 1, Ja voor 2, Ja voor 3. Tegenstemmen tegen 1 van de drie of tegen alledrie is niet mogelijk. Is dit nu inspraak? Weinigen zijn gaan stemmen (350), maar weer werd de mening van de burgers opzij geschoven. Het ontwerp met de minste stemmen (106) wordt de winnaar. Inspraak/burgerparticipatie is dus gelijk aan: roept u maar wat, wij doen toch wat wij willen, u doet voor spek en bonen mee.

De horeca is een ander voorbeeld. De burgemeester gaat in het centrum de sluitingstijden van de horeca bij wijze van proef veranderen. De horeca kan nu de hele nacht openblijven. De mening van de horeca is gevraagd. Ook daar was niet iedereen voor. De bewoners van het centrum is niets gevraagd terwijl zij nu al veel overlast hebben. In de commissie van de gemeenteraad was alleen de PvdA voorstander. Toch gaat de proef door! Zonder brede inspraak en met het negeren van de meerderheid van de commissie gaat de burgemeester toch door omdat zoals hij zegt het zijn mandaat is. Je gebruikt je mandaat dus zonder rekening te houden met de achterban, de Vlaardingers. Inspraak, wat is dat?

Stadsbelangen is voor goede inspraak. Inspraak waarbij de meningen ook echt tellen!